top of page

Mgr. Zoltán Duna

Rozvodový právník

od roku 2009

  • Obrázek autoraDuna Zoltán

Žádost o rozvod krok za krokem. Aneb rozvod rychle.

Aktualizováno: 3. 11. 2023


Uzavření manželství je většinou událost radostná, hojně sdílená a většina lidí ví, jak na to. Pokud ale po čase dojdete s partnerem k rozhodnutí, že se chcete rozvést, může být trochu oříšek, kde o rozvod zažádat, co do žádosti napsat a jak celkově postupovat. Pojďme se na to společně podívat krok za krokem a udělat si v tom jasno.


Podejte návrh k soudu


Prvním krokem je podání návrhu na rozvod manželství k soudu (chcete-li vzor žádost o rozvod, stačí nám napsat email). Tento návrh podá buď jeden z manželů nebo oba společně, pokud jsou dohodnuti.


V případě, že jste se dohodli, jedná se o nesporný rozvod. Soud tedy nebude zjišťovat příčinu rozpadu manželství. Je ovšem nezbytné splnit tyto podmínky, které stanovuje zákon:

  • manželství trvalo nejméně 1 rok a to ke dni zahájení rozvodového řízení,

  • manželé spolu nežijí déle jak 6 měsíců.

  • v případě, že spolu mají dítě nebo děti mladší 18 let, dohodli se na úpravě poměrů, výchovy a výživného po rozvodu a tato dohoda byla soudem schválená,

  • manželé se dohodli na vypořádání majetkových poměrů.

Po splnění podmínek se návrh podá příslušnému soudu a je potřeba opatřit ho kolkem v hodnotě 2.000 Kč. Případně tuto částku zaplatit soudu jako soudní poplatek.

Samozřejmě se v praxi stává, že jeden z manželů nesouhlasí s rozvodem nebo se nejsou schopni společně dohodnout ať v oblasti vypořádání majetku nebo v péči o děti. V takovém variantě se bude jednat o sporný rozvod a bude se zjišťovat příčina rozvratu.


Co napsat do žádosti o rozvod?


Protože se jedná o soudní řízení, má svoje striktní pravidla.


Do hlavičky návrhu napište především osoby, kterých se rozvod týká (tedy vás a manžela/manželky) - vaše jméno a příjmení, datum narození, adresu bydliště. Také uveďte jakého soudu se věc týká - název a adresu, a o jaké řízení se jedná - rozvod manželství.


V samotném textu se obvykle uvádí datum vaší svatby, zda je to vaše první manželství, případně kolikáté a zda se vám v tomto sňatku narodily děti a jestli jsou zletilé či nikoli. Doporučujeme uvést místo vašeho posledního bydliště, aby soud mohl ověřit, že rozvodové řízení spadá skutečně pod něj.


V další části textu už záleží na tom, zda jste se na rozvodu shodli oba nebo ne a jeden z manželů nesouhlasí.


Jestli že jste dohodnutí, stačí do návrhu stručně uvést, že se chcete rozvést, protože si už nerozumíte. V občanském zákoníku se doslova píše: “Manželství může být rozvedeno, je-li soužití manželů hluboce, trvale a nenapravitelně rozvráceno a nelze očekávat jeho obnovení.” V případě, že jste se na tom s partnerem shodli, je nutné to zopakovat u soudu. Tím by měla být celá věc vyřízená.


Pokud se ale domníváte, že váš partner s rozvodem spíše nesouhlasí, doporučujeme vám do návrhu napsat svoje argumenty podrobněji a případně i navrhnout možné důkazy jako je třeba výslech svědků, fotografie nebo písemnosti.


V závěru návrhu uveďte datum sepsání a váš podpis. Nezapomeňte připojit kopie oddacího listu, dohody o majetkovém vyrovnání nebo další důležité listiny.


Průběh rozvodového řízení


Návrh jste poslali soudu a zaplatili soudní poplatek. Co teď?


Soud si vás v průběhu několika týdnů, nejdéle měsíců, pozve na ústní jednání. Pokud jsou manželé předem dohodnuti a souhlasí, je toto jednání velmi krátké a spíš formální. Soudce oba manžele krátce vyslechne a manželství rozvede. V opačném případě, kdy jeden z manželů nesouhlasí a nechce se rozvádět, je jednání delší, případně jich může být i více. Celý proces pak může trvat déle, ale ze zkušenosti vám můžeme říci, že obvykle celý proces není delší než 1 rok.


Na kolik mě rozvod vyjde?


Říká se, že rozvod je drahá záležitost. Ale nemusí to tak být. Počítejte se soudním poplatkem ve výši 2.000 Kč. Dále pak záleží na tom, zda si zaplatíte advokáta, jak dlouho rozvod bude trvat a zda jsou potřeba další výdaje například za znalecké posudky, případně cestovné, pokud k soudu dojíždíte.


Určitě si dobře zvažte, na čem se vám vyplatí šetřit a na čem naopak ne.


MŮJ TIP
Pokud nemáte žádné zkušenosti, nechte si poradit alespoň v začátku od advokáta. Nebo si od něj nechte rovnou návrh sepsat. Dobře sepsaný návrh totiž ušetří čas a tím i vaše peníze.

Co když máte děti?

Jestli máte v době, kdy se rozvádíte, alespoň jedno dítě, které není starší 18 let, připravte se na to, že soud vás nerozvede dříve, dokud neproběhne soud o děti. V tomto samostatném řízení soud určí, komu bude dítě svěřeno do péče a jak vysoké bude výživné (<-- odkaz na článek o výživném). Teprve po rozhodnutí soudu a nabytí právní moci rozsudku o dětech, vás soud může rozvést.


RADA OD ADVOKÁTA:
Chcete-li se rozvést dříve, než po roce trvání manželství, tak stačí zaslat návrh na soud a sepsat příčiny rozvratu manželství. S dalším Vám rád pomohu, jelikož se lze rozvést i po měsíci po svatbě.

1 468 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page