top of page

Mgr. Zoltán Duna

Rozvodový právník

od roku 2009

  • Obrázek autoraMgr. Zoltán Duna

Na kolik vás vyjde rozvodový právník?

Existuje něco jako levný rozvod? To záleží… Třeba na tom, zda se dokážete dohodnout nebo naopak budete bojovat o každou lžičku ze společného jmění. A také na tom, jak velký je váš společný majetek. Pojďme si to společně alespoň trochu přiblížit.


Rozvod s právníkem

Pokud chcete využít právní pomoc při rozvodu, určitě je jedním z ukazatelů i cena za služby advokáta podle které budete vybírat. Tady nejde být zcela konkrétní, protože o výši rozhoduje hned několik faktorů. Na jedné straně je to rozsah služeb, které po advokátovi budete chtít a jejich náročnost. Na straně druhé jsou to zkušenosti advokáta, jeho obecná známost, případně známost jeho advokátní kanceláře. Sem určitě nezapomeňte zahrnout i místní působnost. Pražští advokáti si za své služby říkají více než ti v menších městech.


MŮJ TIP

Sám za sebe doporučuji zvážit poměr cena/výkon. Chápu, že někdo může chtít na advokátovi stůj co stůj ušetřit, ale pokud si vyberete nezkušeného advokáta, nemusí vám poskytnout své služby v dostatečné kvalitě a na výsledku rozvodu to může být velmi znát.


Kolik stojí jednotlivé dokumenty?


Návrh na rozvod

Tento základní a nejdůležitější dokument - návrh na rozvod, je možné od advokáta pořídit od 1 500 Kč do 3 000 Kč. Velkou roli zde hraje rozsah návrhu a vašich konkrétních požadavků a samozřejmě i kvalita právníka.


Častá služba je i osobní konzultace s právníkem, zde se ceny pohybují od 1 000 Kč do 1 500 Kč za hodinu.


Méně obvyklé už je mít advokáta u soudu v rámci rozvodového řízení. Ale i to je samozřejmě na vašem zvážení. Zde se pak hodinová sazba pohybuje kolem 2 000 Kč až 3 000 Kč.


MŮJ TIP

Pokud váš rozvod není složitý, je možné využít pomoci právníka i prostřednictvím internetového poradenství. On-line totiž vychází levněji a zároveň ušetříte čas na cestách.


Dohoda o vypořádání SJM

V rámci rozvodu samozřejmě musíte vyřešit i rozdělení vašeho společného majetku. Co všem sem patří a postup při vypořádání si můžete přečíst v našem článku (<-- odkaz na článek o SJM). Rozhodnete-li se využít pro sepsání dohody pomoc advokáta, počítejte s částkou v rozmezí od 3 000 Kč do 5 000 Kč. Netřeba snad opakovat, že opět záleží na rozsahu smlouvy, vašich požadavků a kvality právníka.


U této dohody bych pomoc právníka dobře zvážil, může se vám ve výsledku i několikanásobně vrátit. V případě, že se dopustíte závažné chyby nebo bude dohoda dokonce neplatná, můžete na to opravdu doplatit. Např. se připravit o své peníze, majetek a takovou chybu je zpětně velmi těžké napravit.


Návrh na svěření dětí do péče

Dalším důležitým dokumentem je návrh na svěření dítěte do péče. K němu se váže i stanovení výživného. Za základní návrh můžete u svého právníka zaplatit částku v rozmezí od 2 000 Kč do 3 000 Kč.

17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page