top of page

Mgr. Zoltán Duna

Rozvodový právník

od roku 2009

  • Obrázek autoraMgr. Zoltán Duna

Sporný a nesporný rozvod. Aneb rozvod rychle a efektivně.

Rozvést se a nebo nerozvést? Toť otázka. Jestli máte strach, že rozvod je složitá a velmi zdlouhavá záležitost, tak můžete mít pravdu. Ale nemusí tomu tak být vždy. Pokud se s partnerem dokážete domluvit, určitě si ušetříte čas, peníze i nervy. Jestli to nelze, pak to může být trochu oříšek. Pojďme ho společně rozlousknout a říci si jak na to.


Co je nesporný rozvod a jak na něj

Jak už z názvu vyplývá, jedná se o rozvod, ve kterém se oba partneři dohodnou. Tato varianta je rychlejší a ve výsledku i levnější.


I tak je ale několik náležitostí, které je nutné splnit:

  • oba manželé se dohodnou na rozvodu - jeden podá žádost k soudu a druhý se připojí,

  • manželství trvalo minimálně 1 rok ke dni zahájení rozvodového řízení,

  • manželé spolu nežijí déle jak 6 měsíců,

  • mají-li nezletilé dítě, dohodli se na péči a alimentech a soud dohodu schválil,

  • manželé mají vyřešené své majetkové poměry, bydlení a případnou vyživovací povinnost.


Kromě návrhu o nesporný rozvod, je potřeba ještě sepsat dohodu o vypořádání společného jmění a práv společného bydlení po rozvodu. Tuto dohodu manželé musí potvrdit úředně ověřenými podpisy. Pokud máte děti, připojte ještě dohodu upravující poměry k nezletilým dětem před rozvodem a po něm. Zde ale pozor, tato dohoda musí být schválena soudem.


Po splnění všech výše uvedených podmínek, soud vašemu návrhu na nesporný rozvod vyhoví a rozvede vás.


Co obnáší sporný rozvod

I u sporného rozvodu je potřeba mít vyřešeno, kdo z rodičů bude mít v péči děti a jak vysoké výživné bude druhý z rodičů platit. Pokud tato podmínka není splněna, počítejte se zdlouhavým procesem.

V případě, že je vaše manželství bezdětné nebo jste se na péči dohodli, následuje rozvodové řízení. Připravte se, že soud bude zjišťovat příčiny, které k rozvratu manželství vedly. V průběhu řízení se tak prokazují důvody rozpadu manželství a někdy se manželé mohou snažit na toho druhého přesunout větší podíl viny.


MŮJ TIP

"Během řízení může docházet i k “praní špinavého prádla”, kdy se začnou vytahovat případné nevěry jednoho z manželů, případně kdo komu více ublížil a jak. V takovém případě je vhodné mít po boku schopného a ostříleného advokáta, který bude vaše zájmy hájit s chladnou hlavou a nebude pod vlivem emocí."


Majetkové vyrovnání

I když vás soud rozvede, tak stále nemáte vyřešené majetkové vypořádání. Na tom se ale můžete dohodnout i mimosoudně. Je ovšem třeba, aby k němu došlo do 3 let od chvíle, kdy rozvod nabyl právní moci. Pokud nejste schopni se dohodnout, můžete podat návrh k soudu, aby tak rozhodl o tom, komu majetek nebo případné dluhy připadnou.

Jestliže nedojdete ke společné dohodě ani nedáte návrh k soudu, dochází k automatickému vypořádání SJM.


11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page