top of page

Mgr. Zoltán Duna

Rozvodový právník

od roku 2009

  • Obrázek autoraMgr. Zoltán Duna

Rodič neplatič, ANEB co když jeden neplatí

Rozvod je za vámi, dítě zůstalo ve vaší péči a od bývalého partnera vám mají chodit alimenty. Bohužel se tak ale neděje. Na účtě není nic nebo se tam objeví něco málo jednou za čas. Co s tím můžete dělat a jaké jsou vaše možnosti?


MŮJ TIP

"O exekuci je možné žádat pouze v případě, že vznikl dluh, ale pokud už k tomu dojde, můžete žádat, aby exekutor rovnou vymáhal i budoucí běžné výživné. Vyhnete se tak tomu, že budete podávat každý měsíc nové exekuční návrhy."


Výživné vymáhejte

Určitě nečekejte, že se vše samo vyřeší a alimenty vymáhejte. S tím vám může pomoc orgán sociálně-právní ochrany dětí obecního úřadu obce s rozšířenou působností (OSPOD). Tento orgán má povinnost vám pomoc jak při uplatňování nároku, tak i při podání návrhu soudu.


Pro vymáhání výživného je důležité, abyste v ruce měli pravomocný rozsudek, tzv. exekuční titul. Jedná se o rozsudek soudu, kde je jasně uvedeno, jak vysoké výživné a kdy má váš bývalý partner platit. V případě, že tento rozsudek s razítkem od soudu máte (s vyznačenou právní mocí), ale výživné vám stále na účet nepřichází, můžete podat návrh na exekuci.


Co je návrh na exekuci?

Po podání návrhu na exekuci dochází k dalšímu soudnímu řízení, kde jste ale více v kontaktu s exekutorem, než se soudem. Exekutor za vás vymáhá dluh a je tedy důležité, abyste mu předali všechny informace o tom, kdo a kolik vám dluží a předložili nezbytné podklady.


Exekutor na základě informací od vás vydá exekuční příkaz a rozhodne se pro způsob, jak bude výživné na neplatícím rodiči vymáhat.

Variant vymáhání dluhu je hned několik:

  • obstavení účtu

  • strhávání výživného ze mzdy

  • zabavení a následný prodej věcí neplatícího

  • zastavení řidičského průkazu (to neplatí v případě, že neplatící je řidičem z povolání a přišel by tak o práci)

Pro neplatícího rodiče není exekuce žádná výhra. Kromě dluhu za alimenty, bude muset totiž uhradit ještě náklady spojené s exekucí, dále náklady na právníka rodiče, který podal návrh na exekuci, a také úroky z prodlení.


Co určitě nedoporučujeme straně, na kterou byla exekuce uvalena, je tzv. strčit hlavu do písku, nekomunikovat a nepřebírat poštu. Naopak je vždy lepší (čtěte: levnější) spolupracovat a najít řešení. Tím mohou být například splátky.



Podání trestního oznámení

Kromě exekuce máte ještě možnost podat na neplatiče trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy. Pokud vám totiž bývalý partner neplatí alimenty po dobu, která je delší než 4 měsíce, a dítě by se tím dostalo do nebezpečí hmotné nouze, hrozí mu až 3 roky odnětí svobody.


Možná tomu nebudete věřit, ale jedná se o velmi častý trestný čin, dokonce patří spolu s krádežemi mezi ty nejběžnější. A to i přes to, že mnoho rodičů, kterým není výživné placeno, na policii kolikrát ani nejdou a nic nehlásí. Jedním z důvodu je, že pokud soud pošle neplatícího rodiče do vězení, stejně se peněz nedočká a nevidí v tom tedy žádný smysl.


Samozřejmě pro některé to může být impuls k tomu, aby svůj dluh uhradili a v takovém případě jim pak většinou trest nehrozí.

Často se také stává, že vám bývalý partner pošle jednou za 4 měsíce alespoň nějakou částku, aby, jak se říká, “prokázal dobrý úmysl” a vyhnul se trestnímu stíhání. Nic takového ale v trestním zákoníku nenajdete a tak s takovým pokusem neplatič nakonec stejně neuspěje. Výjimkou je ovšem naplnění tzv. účinné lítosti, kdy dlužník zaplatí alimenty do doby, než ho soud shledá vinným a odsoudí ho za neplacení výživného.






6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page