top of page

Mgr. Zoltán Duna

Rozvodový právník

od roku 2009

  • Obrázek autoraMgr. Zoltán Duna

Snížení a zvýšení výživného. Aneb co dělat když není ani na chleba.

Stát se to může každému. O své děti se chcete postarat, ale život se s nikým nemaže a tak můžete přijít o práci, zranit se a přijít tak o část svých příjmů. V takovém případě jsou pro vás již soudem stanovené alimenty příliš vysoké a je potřeba to začít včas řešit. Jak na to, abyste se nedostali do dalších problémů?


Co ovlivňuje výši výživného?

Výši výživného určuje hned několik faktorů. Kromě rozvržení péče o dítě, je to také věk a zdravotní stav dítěte, zda např. nepotřebuje zvláštní pomůcky, léky, ale i váš zdravotní stav. Jste-li v invalidním důchodu nebo máte nějaké zdravotní omezení, výše výživného určitě nebude stejně vysoká jako u zdravého rodiče, který chodí do práce.

Soud také přihlíží k výši příjmu obou rodičů, na jejich majetkové poměry, ale třeba i to, zda si mohou dovolit drahé a nákladné dovolené.


MŮJ TIP

"Mějte na paměti, že o zvýšení výživného můžete žádat i zpětně a to za dobu 3 let ode dne, kdy bylo zahájeno soudní řízení."

Kdy je možné žádat o snížení výživného

To, že máte dohodou s druhým rodičem nebo soudem stanovenou výši výživného neznamená, že se s tím již nedá nic dělat. V průběhu let, než děti vyrostou, se situace může změnit a to na obou stranách.

Nejlepším řešením je samozřejmě dohoda. Pokud na ní ale jeden z rodičů nepřistoupí je potom nutné obrátit se na soud. Zde je potřeba řídit se zákonem. Ten říká, že soud může rozhodnout o změně výše výživného v případě dlouhodobé změny poměrů. Například ztratí-li rodič zaměstnání, došlo-li ke zranění s trvalými následky a rodič tak není schopen dosáhnout na takové příjmy, jako když byl zdravý.

POZOR - pokud jako rodič přijdete o zaměstnání nebo máte z nějakého jiného důvodu snížené příjmy, soud bere v potaz i vaši majetkovou situaci, úspory a další možnosti, ze kterých můžete hradit stanovené alimenty. Také u soudu nepochodíte v případě, že jste sami z vlastní vůle odešli ze zaměstnání, jste vedeni na úřadu práce a dobrovolně chcete zůstat dále nezaměstnaní.


Když se situace změní

Jestliže se vás ani jeden z výše uvedených případů netýká a opravdu si teď nemůžete dovolit platit tak vysoké výživné, můžete se buď dohodnout nebo podat žádost o snížení výživného. Opět je dobré čím dříve, tím lépe. Protože pokud alimenty neuhradíte po dobu delší než 4 měsíce, jedná se o trestný čin, případně na váš majetek může být uvalena exekuce. Je možné, aby soud vydal předběžné opatření na snížení výživného, ale ze své praxe vím, že to časté nebývá. Počítejte proto s tím, že celé řízení zabere více času.

Pokud vám soud vyhoví a o snížení výživného opravdu rozhodne, tak peníze za výživné, které jste již pro dítě obdrželi, tak se zpětně nevrací.


Potřebujete naopak zvýšit výživné?

Tato varianta je obvyklá spíše z druhé strany. Tedy z pohledu rodiče, který o dítě pečuje a jemuž druhý rodič alimenty posílá nebo také ze strany samotného dítěte. I dítě si totiž může zažádat o zvýšení výživného a to dokonce zpětně.


Do žádosti je třeba uvést přesný důvod, proč žádáte o zvýšení výživného. Může jít třeba o nástup dítěte na střední nebo vysokou školu, zvýšené výdaje na léčbu dítěte, ale také pokud se zvýší příjmy platícího rodiče nebo ztratí-li oprávněný rodič zaměstnání a má dlouhodobě omezené příjmy.


K žádosti je vhodné přiložit dokumenty, které vaši žádost podpoří - doklad o zaplacení školného nebo jiných mimoškolních aktivit, lékařský posudek, atd.


17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page